Explorare
Activitatea unui speolog este legată inevitabil de explorare. Pe lângă peşterile deja cunoscute ramân o mulţime ce aşteaptă să fie descoperite. Fie ca e o pestera nouă sau doar o galerie în premieră, satisfacţia este enorma. Simţi că esti primul om ce păşeşte prin acele locuri.

Se poate spune ca faci explorare şi atunci când te afli într-o peştera cunoscută. Fiecare pas e în necunoscut şi te întrebi mereu: "oare la galeria aceea de sus s-a caţărat cineva?" sau "dacă decolmatăm aici, oare cât mai continuă?"

În explorare tot ce conteaza este sa iţi doreşti mai mult, dar la fel de important e sa fi tot timpul conştient de riscurile pe care ţi le asumi.

Din motive de distanţă, principalele zone de lucru ale noastre sunt in sistemele carstice ale Buhuiului şi Minisului (M-tii Aninei), M-tii Poiana Ruscă şi bazinul Vaii Vida (M-tii Apuseni).

Protectie
Deşi formate în stâncă, peşterile sunt extrem de fragile. Nu e vorba de pereţi sau tavan, ci de ceea ce e înauntru lor: mici vieţuitoare, formaţiuni stalagmitice, fosile, urme arheologice. Tot ce a creat natura în mii de ani omul poate distruge, voluntar sau involuntar, în citeva secunde.

Nu doar din interior poate fi afectată o pestera. Orice activitate necontrolată în aria de protecţie a unei peşteri poate avea urmări grave asupra ei şi a tot ceea ce cuprinde.

Astăzi, mai există încă peşteri pe care oamenii n-au ajuns să le distrugă. Noi vrem sa le protejăm. Nu vrem s-o facem doar prin porţi şi ziduri de beton. Educaţia ecologică contează mai mult. Prin ea sensibilizăm oamenii şi îi constientizăm de necesitatea protecţiei mediului.

Educatie
Una din marile probleme ale societăţii româneşti rămâne lipsa educaţiei. De orice fel, de la cea civică la cea ecologică. Cei câţiva zeci de ani de comunism au schimbat total mentalitatea majorităţii, lăsând urme adânci pe plan social, moral dar si ecologic.

Având educaţia trecută în mod explicit în statut ca şi scop, încercăm, atât cât putem, prin diverse acţiuni şi activităţi să promovăm un alt set de valori. Bineînţeles, ne axăm pe educaţia ecologică ce are impact vizibil asupra protecţiei mediului, dar indirect atingem şi alte direcţii.

Cursurile de initiere în speologie, programele de ecologizare din peşteri şi zone carstice, proiecţiile dia sau video, articole în publicaţii de specialitate sunt doar câteva exemple de activităţi ce ating în mod direct educaţia.
Pe lângă acestea, prin cultura noastră organizatională, promovăm o nouă imagine a speologiei şi speologului roman. Seriozitate, demnitate, altruism, cultură şi inteligenţă sunt câteva din calitaţile ce fac diferenţa faţă de alte organizaţii de profil.


Stiinta
O banală vizită într-o peşteră naşte în mintea noastră prima întrebare: "Cum se formează peşterile?" Probabil că întrebări similare şi-au pus şi Martel şi ceilalţi pionieri ai speologiei. Acesta a fost începutul.

Acum speologia e recunoscută ca o ştiinţă multidisciplinară. Toate ramurile vin din ştiinţe ce sunt tratate mai mult sau mai putin detaliat în şcoală, din gimnaziu şi până în facultate. Nu există o facultate de profil, toţi cercetatorii din domeniul speologiei provin din domenii conexe, mulţi dintre ei ajungând să lucreze în cadrul Institutului de Speologie "Emil Racovita", la Cluj sau Bucureşti.

Noi, membrii SpeleoTeam, considerăm că e impropriu să te intitulezi speolog fără să ai un background corespunzator, o cultură speologică. Politica noastră e să învăţăm cât mai multe şi să avem colegi bine pregătiţi în diverse domenii ale speologiei. Încurajăm participarea membrilor la şcoli şi cursuri de profil şi cu orice ocazie oferim informaţii colegilor mai noi sau celor ce cu placere vin în ieşiri alături de noi.


Fotografia e un mijloc prin care scoatem la suprafaţă frumuseţile, greutaţile şi mai ales fragilitatea lumii subterane. Prin imagine, fie fotografie sau video, arătăm şi totodată sensibilizăm publicul larg asupra problemelor de protecţie a peşterilor. Nimeni nu va putea să respecte şi să protejeze ceea ce nu cunoaşte.

Totodată, fotografia este şi va ramâne şi o formă de exprimare artistică. Câţiva dintre membrii noştri au rezultate notabile în domeniu, prin participarea la expoziţii foto, dar mai ales prin câştigarea unor premii în domeniu.
In 2004, SpeoArta - un festival naţional tradiţional - a fost organizată pentru prima dată la Timişoara de către noi.

Imaginile, chiar dacă nu întodeauna artistice rămân şi ca o marturie a activităţilor noaste. De multe ori, atunci când se poate, din echipamentul nostru nu lipseşte aparatul foto. Vă invităm astfel să vizualizaţi câteva imagini în cadrul secţiunii galerii foto