Conform dicţionarelor speologia este stiinţa ce se ocupă cu studiul peşterilor, iar o peşteră este o cavitate naturală. În realitate nu e atât de simplu. O peşteră înseamnă geologie, înseamnă reacţii chimice, hidrologie, înseamna viaţă şi tot ce decurge din ea, inseamna istorie. La toate acestea se mai adaugă curiozitatea şi dorinţa omului de a cunoaşte şi de a stăpâni natura.
Reţeta e acum completă şi puteam spune despre speologie că e o ştiinţă multidisciplinară ce incearcă să caracterizeze ştintific o peşteră din toate punctele de vedere. Pentru a practica speologia mai e însă nevoie de tehnici speciale pentru a parcurge peşterile, iar pentru a arăta frumuseţiile subterane e nevoie şi de ceva simţ artistic.
Să fi un bun speolog nu înseamnă să cunoşti bine toate domeniile speologiei. Sunt atât de complexe încât e imposibil. Poţi fi apreciat însă dacă stăpâneşti bine unul sau mai multe domenii, dacă îţi place să explorezi şi să descoperi noi pesteri sau dacă poţi reda, cartografic sau prin imagine, dimensiunile şi culorile lumii subterane.

Speologia nu e doar a cercetătorilor ştiinţifici. Încă de la început a fost a exploratorilor, fie ca erau savanţi, fie simpli curioşi. Să fi membru al unui club de speologie însemnă înainte de toate să iubeşti şi să respecţi peştera, adică natura.

Inceputuri

Desi istoria evolutiei umane începe în sau în jurul pesterilor, exlorarea pesterilor din puncet de vedere stiintific apare in istoria timpului destul de tarziu (abia dupa anii 1800). Practicata initial doar de nobili, in scopul cercetarii stiintifice, ea a inceput treptat sa se dezvolte si ca latura sportiva, mai ales datorita ghizilor de pestera (de multe ori chiar sclavi in America acelor vremuri).

Edouard Alfred Martel (1859-1938)

Este considerat parintele speologiei.
El este primul care exploreaza pesteri avind un scop stiintific. Speologia neexistind ca si denumire la acea vreme, el se considera un geograf. Cele mai importante realizari ale sale sint organizarea primei pesteri deschise publicului Gouffre de Padirac, explorarea pesterilor Bīme de Bramabiau, Gouffre de Padirac, Marble Arch Cave, Gaping Ghyll, Cuevas del Drach.

Norbert Casteret (1897-1987)

Este considerat parintele speologiei moderne. A desfasurat o intensa activitate de explorare a pesterilor din Pirinei.
Este autorul a mai mult de 40 de carti, in mare parte autobiografice, prin care a reusit popularizarea speologiei.

Emil Racovita (1868-1947)

Emil Racovita s-a nascut in Iasi pe 15 Noiembrie 1868.
A participat ca biolog in Expediatia Arctica Belgiana (1897-1899) la bordul vasului "Belgica", impreuna cu Amundsen.
La 1 Noiembrie 1900 e numit director adjunct la laboatorul oceanografic "Argo".
Descoperind noi specii de crustacee in pestera Cueva del Drach de pe insula Mallorca in anul 1904, isi incepe studiile biologiei din mediul subteran.
In 1907 este publicata lucrarea "Essai sur les problemes biospeologiques" actul de nastere a biospeologiei.
Incepe programul international de cercetare "Biospeologica".
In 1920 infiinteaza pe linga Universitatea din Cluj primul Institut de Speologie din lume al carui director va fi pina la moarte (1947).
In urma Dictatului de la Viena din august 1940, Institului de Speologie s-a refugiat de la Cluj la Timisoara unde activitatea a fost minima pe toata perioada razboiului.
A fost membru si presedinte (intre 1927 si 1929) al Academiei Romāne.

Speologia Moderna

Speologia ca si sport a aparut in Arhipelagul Britanic la sfirsitul secolului XIX dar a inceput sa fie cunoscuta abia intre cele doua razboaie mondiale.
Intre anii 1920 si 1930 s-au infiintat primele cluburi de speologie (in Yorkshire, Dales, Somerset).
Ca urmare a cresterii numarului de practicanti dar si a accidentelor din mediul subteran, in anul 1935 s-a format in Yorkshire prima organizatie de salvaspeo, "Cave Rescue Organisation", urmata apoi imediat de Mendip Rescue Organization in Somerset in 1936.
Astfel, in timp, speologia devine interesanta pentru publicul larg, nu numai pentru cercetatori.

In 1935 se infiinteaza British Speleological Association.
In 1968 se infiinteaza National Caving Association-NCA, federatia cluburilor de speologie din Marea Britanie.
In 1941 se infiinteaza National Speleological Society-NSS avind 12,000 de membrii. Ea devine cea mai importanta organizatie a speologilor.
In 1965 s-a infiintat "Uniunea Internationala de Speologie"-UIS.
Tot in 1965 ia nastere in SUA National Caves Association, asociatia pesterilor deschise publicului din America.

Speologia moderna in Romania

In 1972 speologii romani se reunesc pentru prima data intr-un forum, numit "Speosport" organizat de Comisia Centrala de Speologie din cadrul Federatiei de Alpinism.
In 1990 cluburile speologice din tara au creat cateva confederatii (precum Societatea Banateana de Speologie). In 1994 a fost creata Federatia Romana de Speologie.
La ora actuala exista foarte multe asociatii ale speologilor, care, pe langa practicarea speologiei, realizeaza proiecte ce au ca scop protectia pesterilor si a mediului carstic, senzibilizarea oamenilor asupra protejarii lor.