Concertul Simfonic Din Pestera RomanestiPestera “Romanesti” este cea mai mare pestera din judetul Timis. Ea s-a format intr-un masiv de calcare si dolomiti, in apropierea izvoarelor Bega Luncani si Poieni. Pestera este situată la SE de satul Românesti în muntii Poiana-Rusca (jud. Timis). Face parte din categoria pesterilor mijlocii cu lungime totală de 1050 m, dispusă orizontal pe 3 etaje. Intrarea orientată N-NV este lată de 9,5 m si inaltă de 2 m, fapt ce permite o iluminare difuză până la circa 70m. Pe această portiune peretii sunt înverziti de alge.


Într-o toamnă frumoasă, în ziua de 27 septembrie 1984, România trăia una din cele mai frumoase realizări culturale. Primul concert simfonic într-o pesteră din interiorul muntilor Carpati a impresionat plăcut sufletele a 660 de participanti.
Speologi si invitati au intrat cu mirare în sala luminată cu lumînări, becuri si reflectoare electrice.
După succesul răsunător pe care l-a avut concertul,în fiecare an se organizează un astfel de concert simfonic. România este una din putinele tari care organizează concerte simfonice speologice.


In cele 20 concerte sustinute până acum, am trăit clipe de neuitat ascultând lucrări semnate: W.A.Mozart, D. Sostacovici, B. Marcello, A. Vivaldi si G. Enescu.
Concertele au fost sustinute de diferite formatii ca: Orchestra Filarmonică Regală Daneză, Campania Brass din Roma, Filarmonica "Banatul" din Timisoara, Filarmonica de Stat Arad, Corul Sabin Drăgoi din Timisoara, Orchestra simfonică a Facultătii de muzică Timisoara, Orchestra Liceului de muzica Ion Vidu Timisoara, orchestra televiziunii “TV2 France”, orchestra de percutie a liceului Ion Vidu din Timisoara,Marea Orchestra a Universitatii din Szeged si alte orchestre renumite.
Alături de orchestrele susnumite, solisti si dirijori renumiti si-au dat concursul la editiile anterioare ale concertelor din Pestera Romanesti.

Acces auto:
Din Timisoara pe drumul E70 Timisoara - Lugoj, apoi pe DN 68A(spre Deva, prin Faget) Pina la Cosava.
Din Deva DN 68A (spre Lugoj prin Margina) pina la Cosava.
Din comuna Cosava se urmeaza drumul spre Curtea pina in Romanesti(Cosava Curtea Romanesti drum asfaltat 4 km).
pina in satul Romanesti.

Atentie ! : Nu este recomandat drumul ce urmeaza valea riului Farasesti.
Din satul Romanesti se merge spre pestera pe o poteca marcata ce incepe in dreptul statiei de autobuz.
Timp de mers pe poteca aproximativ o ora.